NUSRET MAYIN GEMİSİ

NUSRET MAYIN GEMİSİ

         Yoğun olarak Gemlik halkının ve okullarımızın büyük ilgi gösterdiği gemiyi Ahmet KARA öğretmenimizin önderliğinde okulumuz 10 B sınıfı öğrencileri ziyaret etti. Gemide sorumlu subaylar tarafından öğrencilere gemi hakkında bilgilendirme yapıldı. Daha sonra da geminin içerisinde müze haline getirilen kısımlarda geminin tarihçesi anlatıldı. Tek tek gruplar halinde güverte gezildi. Nusret Mayın Gemsine, TCG Türkeli savaş gemisi de eşlik ediyor.

12.05.2022 574

NUSRET MAYIN GEMİSİ

                İngiliz Bahriye Nazırı/Winston Churchill  "Bugün dünya denizlerinde görev yapmakta olan beş bini aşkın savaş gemisinden hiçbiri Nusret ve onun döktüğü mayınlar kadar harbin gidişine ve düşmanın geleceğine etkili olarak bir başarı göstermemiştir"

           Almanyada inşaa edilen Nusret mayın gemisi Osmanlı donanmasında hizmete giren ilk mayın döşeme gemilerindendir. Gerçek adı Nusrat olan ama vakitle "Nusret" olarak kullanılan gemi, 1911 yılında  tersane bakımları yapıldıktan sonra 1913 yılında Osmanlı Donanması'na dahil oldu.

 12-05-202212-05-202212-05-202212-05-202212-05-202212-05-202212-05-2022           915'in bahar aylarında Müttefik gemilerinin Çanakkale Boğaz girişindeki Türk tabyalarını savaş gemileri ile topa tutması, keşif uçuşlarıyla ve mayın temizleme gemilerinin etkinliklerinden büyük bir saldırıya geçeceği artık bariz şekilde anlaşılıyordu.

            Nusret mayın gemisi, Anadolu yakasındaki Karanlık Liman'a elde kalan son 26 mayını bıraktı. Geminin çarkçı başısı ön yüzbaşı Çarkçı Ali Yaşar efendidir. Karanlık limana dökülen 26 adet mayından sonra İngiliz mayın tarama gemileri ve uçakları Osmanlı donanması tarafından dökülen bu mayınları yaptıkları keşif seferlerinde tespit edememişlerdi. Nusret 'in döşediği mayınlar 18 Mart 1915'te Çanakkale savaşlarının kaderini değiştirmiş, kendisine de dünyanın en ünlü mayın döşeme gemisi unvanını kazandırmıştı. Nusret 'in döktüğü mayınlar 641 kişilik mürettebatıyla önce Bouvet ve Bolva isimli zırhlıları denizin derinliklerine gömdü hemen ardından ise HMS Inflexible isimli zırhlıya bir daha onarılamayacağı şekilde hasar vererek savaş dışı bıraktı. 

Nusret'in savaştan sonraki akıbeti

 Gemi 1962 yük taşımacılığı için satın alınmış ve Kaptan Nusret adıyla kuru yük gemisi olarak hizmet vermiştir. Akdeniz Mersin açıklarında 1990 senesinde alabora olmuş, Bir Bazı gönüllüler tarafından 1999 senesinde  yeniden su yüzüne çıkarılan Nusret, Tarsus Belediyesi'nin girişimleri ile 2003 senesinde, Çanakkale Savaşı ile ilgili heykellerin de yer aldığı bir çevre düzenlemesi ile anıt haline getirilmiştir. İstanbul Tersanesi Komutanlığı tarafından 2011 senesinde yeniden inşa edilen Nusret Mayın Gemisi'nin bire bir ölçülerindeki benzer gemi bugün de Çanakkale Deniz Müzesi Komutanlığın tarafından sergilenmektedir.